Et kig i køleskabet

Hent ny energi – og fordyb dig

Kender I det, at man i perioder føler sig ekstra træt, doven, umotiveret og føler at man har svært ved at hive sig selv op af sofaen og ud på en løbetur eller på et hold i fitness-centeret?
Jeg er desværre midt inde i sådan en periode, hvor min krop bare siger fra og kun har lyst til restitution! Ofte har jeg en tendens til at blive irriteret på mig selv og samtidig tænke for mig selv, at det er noget værre pjat at bilde sig selv ind at man er træt og umotiveret og at man i stedet bare skal se at komme afsted, OGSÅ når ens krop forsøger at sende én helt andre signaler.

Rent faktisk tror jeg det er helt forkert at vi så ofte fortæller os selv, at vi BARE skal afsted og så skal alt nok blive bedre, for selvfølgelig kan man ofte(st) få det bedre af en løbetur eller en tur i fitness-centeret, men samtidig tror jeg virkelig også at restitutionen bliver undervurderet og sat i baggrunden, når vi konstant bliver bombarderet med et pres om at være så aktive og “fitte” som muligt. Selvfølgelig er jeg (som passioneret fitness-freak) fortaler for, at vi bevæger os så meget som muligt, men samtidig tror jeg også ofte at vi glemmer at huske på, at det også er tilladt at give sin krop fuldstændig ro, når man vel at mærke også har udfordret sin krop til dens grænse.
Fysiologisk set er det jo også netop under restitutionen at vi bliver stærkere og opbygger muskelfibrene stærkere end sidst, og egentlig ikke under selve træningspasset, da dette kun nedbryder muskelfibrene. Men noget helt andet er den mentale restitution, hvor vi giver kroppen og hjernen lov til at slappe af på samme tid og giver os selv et frirum hvor vi ikke behøver at presse os selv maksimalt, og hvor vi bare kan lytte til vores krop!

relax

Jeg håber ikke at min pointe virker som ren volapyk, men ét af midlerne til at give slip – både mentalt og fysisk er gennem meditation og yoga, som begge er blevet ekstremt populære metoder til at indsamle ny energi og ikke mindst forbedre vores evne til at slappe af og give slip.

Her er et par tips jeg selv benytter hvis jeg vil koble af eller restituere efter træning:

 

RELAX:
– Grøn thé
– Et varmt bad
– Sluk mobil og elektronik
– FORDYB dig (i en bog, en god sang, en mundfuld mad, en udsigt… Vi glemmer ofte at leve i nuet men lever istedet i fremtiden og hvad vi skal og bør)
– Læg dig på ryggen og visualiser dit drømmested i verden
– Gå en lang tur i naturen (et sted hvor du ikke bliver forstyrret af biler/støj ..)
– Yoga (vælg primært lette øvelser som du kan “nyde”)
– En god bog (der får dine tanker væk fra din egen dagligdag)
– Udstrækning (eksempelvis efter træning)
– Sætte sig ved en smuk udsigt og meditere
– Fokus på DYBT åndedræt (indånding gennem næsen – udånding gennem munden)
– 8-10 timers nattesøvn (optimalt – drop vækkeuret)

dream

relax


view

Jeg mener helt klart at “det sunde liv” i høj grad omhandler at lytte til sin krop og dens signaler. Hvis man (som jeg) i længere tid har fået blærebetændelse, haft oppustet mave og følt sig energiforladt, er det uden tvivl en god idé at tage en lille pause fra den hårde træning og istedet forsøge sig med mildere aktiviteter som fx yoga, svømning, powerwalk, cykelture eller andet der afstresser min krop. Det handler om at passe på sin krop både fysisk og psykisk og ikke mindst at have det godt med sig selv undervejs :-)!

Ét sidste godt tip til at stresse af i løbet af dagen – evt. om aftenen inden man går i seng, er at lægge sig fladt ud på gulvet med armene og benene spredt let ud til siden. Denne øvelse er en afspændingsøvelse og går ud på “lem for lem” at spænde kroppen ALT hvad den maksimalt kan trække. Man starter altså med tæerne videre op til læggene, lårene, underlivet, maven, brystkassen, armene, fingrene, tilbage til hovedet …. Her holder man denne ekstremt anspændte position – og vejret i ca. 10 sekunder, før man giver fuldstændig slip. Øvelsen er faktisk super god hvis man har behov for at slappe af eller evt. hvis man har hovedpine eller svært ved at falde i søvn.

Er der nogle af jer der er inde i en ekstra hård periode ligesom den jeg oplever – og hvordan reagerer i på perioder som disse? 🙂 Hvis I har tid og mod på det bør I helt klart prøve at afslutte dagen med en halv times meditation/yoga, hvilket for mig er ét af de aller bedste virkemidler til at komme helt “ind i mig selv” og føle mig afslappet og fyldt med energi 🙂

YOGA

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et kig i køleskabet