Breaking out of my comfortzone

Sjove løbeture

Løb behøver sgu ikke være kedeligt!

For et par måneder siden læste jeg en fed artikel i I form om “sjove løbeture”, som straks fangede mig. Normalt løber jeg stort set ALTID i det samme tempo hele turen og prøver at undgå ruter med bakker, der dræner mig for energi 🙂

Men de dage hvor man egentlig hverken gider at løbe, eller føler at tiden er til det, er det da alligevel smart at man kan løbe 4 minutter og få ligeså meget ud af denne tur som en times lang løbetur i moderat tempo. Her kommer et par fif til “den sjove løbetur”:

IMG_9203
Mine nye SUPER asics løbesko i min yndlingsfarve pink!

Pyramideløb:

Fremgangsmåde: hvis du har et løbeur kan du holde øje med distancen og ellers er det en idé at finde en rund strækning på ca. 400 m.
Pointen med pyramideløb er, at du gradvist øger længden af dit løb for herefter at gå resten af strækningen.
Du starter eksempelvis med at løbe 100 m. (sprint) for herefter at gå de resterende 300 m. tilbage til start (400 meter banen). Næste runde skal du øge distancen til 150 m. (sprint) og ligeledes gå tilbage til start. Pyramideløbet kommer til at se ud som følger:

1. runde: 100 m. sprint
2. runde: 150 m. sprint
3. runde: 200 m. sprint
4. runde 200 m. sprint
5. runde 150 m. sprint
6. runde 100 m. sprint

Fordele: overskueligt og mindre tidskrævende end almindeligt løb, du sikrer en høj puls der øger din kredsløbskondition (forbedrer dit kondital) og du kommer i hvert fald ikke til at kede dig på den korte tur med det varierende tempo 🙂

Tabataløb:

Tabata kommer fra Japan og er princippet om 20 x 8 intervaller med MAKS intensitet og kun 10 sekunders pause mellem hvert interval. Man arbejder derfor kun i 4 minutter men med FULD power.
Du spurter altså 20 sekunder med MAKS intensitet, for at holde pause i 10 sekunder (dette er IKKE en vandpause, men udelukkende en mulighed for at få vejret) dette gentages 8 gange!

Husk at opvarme godt inden du giver dig i kast med Tabata-træningen, så du undgår skader.

Fordele: pulsen når næsten ikke at falde og du mærker virkelig syren i dine muskler, samtidig med at du bliver presset til det yderste. PS det siges at være ligeså gavnligt som en times almindelig træning!

 

Progressivt løb:

Under progressivt løb konkurrerer du mod dig selv og din forrige tid. Du skal finde en rund strækning – eller en distance på 800 m., du har brug for et stoppeur/pulsur for at måle din tid på hver runde. Ideen bag progressivt løb er, at du efter hver runde skal forbedre din næste runde ved at skære hele 10 sekunder af tiden.

Du kommer altså til at løbe hurtigere og hurtigere efter hver runde, selvom du er træt!

Fordele: Du træner det man kalder “tolerancetræning”. Tolerancetræningen forbedrer  musklernes evne til at tolerere og neutralisere træthedsstoffer (mælkesyre) og at bortskaffe disse under arbejde. Det betyder at du bliver i stand til at løbe længere uden at mærke eller blive bremset af mælkesyre i benene 😉

 

Løbe lege:

Jeg har ALTID min Iphone med mig på løbetur og skal også ALTID måle distancen og tiden på endomondo. Somme tider er det enormt stressende, hvis man ikke klarer turen ligeså godt som man plejer, så da jeg hørte om “løbe lege” gav det mig lyst til at kaste mig ud i “legen”.

Løbe lege går simpelthen ud på at glemme alt om hastighed, tid, distance og i det hele taget din præstation. Du skal i stedet fokusere på at NYDE løbet og at udfordre dig selv i et uvant terræn. Det kan fx være i en skov hvor du stopper op og går på line over et væltet træ, eller hopper over træet? Det kunne også være på stranden hvor du løber ud til vandkanten smider dig i sandet og laver armstrækninger? Der er ingen grænser for løbelegen, men det handler altså om at glemme tid og sted og bare finde løbeglæden.

Fordele: du bliver ikke skuffet over dig selv, men får mulighed for at NYDE løbet og at nyde naturen omkring dig 😉

Makkerløb:

Har du en veninde/familiemedlem/kæreste eller en anden makker der vil løbe med dig, er makkerløb en god måde at udfordre dig selv og hinanden på. Find en rund strækning/fodboldbane eller en stor bygning: Den langsomste løber får et forspring, hvorefter den hurtigste skal forsøge at indhente den langsomste løber. Løb 4-6 runder og hold 1-2 minutters pause imellem hver runde.

Fordele: en makker får dig til at yde en tand ekstra og kan presse dig til nye rekordtider! Derudover er det sjovt med lidt konkurrence, og i vil helt sikkert opleve forbedring af jeres kondition på kort tid hvis i begge giver den maks gas 😉

 

 

Håber det gav jer et par ideer til “sjovere løbeture”, jeg er i hvert fald selv motiveret for at prøve flere af de forskellige løbeformer 🙂 Og det bedste er at der snart ikke er nogen undskyldninger for IKKE at have tid til at komme ud at løbe, når det kan gøres på bare 4 minutter :-)!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Breaking out of my comfortzone