When the hard work pays of

Træningsmyter

Du skal ikke løfte store vægte, hvis du vil have en kvindelig krop. Du skal lave mavebøjninger hvis du vil tabe fedt på maven. Hvis du vil tabe dig skal du bare træne cardio… OG så alligevel ikke? Helt ærligt bliver jeg ofte selv forvirret når jeg læser i mine fitnessblade, der afslører at hvad man førhen har antaget for at være “no go” i fitness centeret egentlig er den træning der fungerer aller bedst hvis man vil se resultater.
Jeg har forsøgt at lave en liste over 6 “træningsmyter”, der som ordet antyder bare er MYTER:

 Fitwoman

 

1) Du får store muskler af at træne tungt

Jeg har faktisk selv været “vægtforskrækket” indtil jeg begyndte at interessere mig mere for fitness og samtidig opgraderede idræt til B-niveau her på mit sidste gymnasieår. Jeg har altid hørt, at hvis jeg løftede tunge vægte fik jeg enorme muskler – ja nærmest Arnold Schwarzenegger-store overarme i kvindeudgave!!! (FØJ) Men heldigvis er jeg blevet klogere!
Kvinder danner SLET ikke den samme mængde af det mandelige kønshormon testosteron som mænd gør, hvilket også betyder, at kvinder har langt sværere ved at få store muskler sammenlignet med mænd. Derudover vil det kræve EKSTREMT hård træning for at nå en krop der noget nær minder om de muskuløse kvinder man ser stille op i fitnesskonkurrencer. De positive effekter er derimod, at din krop langt hurtigere vil opnår resultater hvis du giver den ekstra meget gas med en tung vægt – og desuden øger din efterforbrænding markant. (BONUS 😉 )
Så bare kom igang med de tung vægtstænger, hvis du vil have en slank, stram og muskuløs figur samtidig med at du bevarer dine kvindelige former.

2) Du kan træne hver dag hvis bare du træner forskellige muskelgrupper

NOOOOOT! Har i hørt om begrebet “superkompensation”? Kort fortalt betyder det at kroppens muskelfibre bliver nedbrudt når man træner, hvilket forklarer den ømhed man kan mærke i musklerne efter en håååård dag i fitnesscenteret.
Kroppen er smart indrettet, så den forsøger at forberede sig på det chok den lige har oplevet ved den hårde træning og genopbygger sine muskelfibre (STÆRKERE END SIDST)! Denne process kan tage flere dage alt efter træningsintensiteten og faktisk er den super smart – da det betyder at man bliver STÆRKERE af at sove/hvile. Bryder man ind under superkompensationen, vil man istedet opleve det modsatte af opbygningen: nemlig nedbrydning af muskelfibrene, hvilket vil hindre dig i at blive stærkere.
SÅÅÅÅÅÅ selvom det er iiiiih så skøn en følelse af træne, så husk at din krop har brug for minimum ÉN hviledag hvor hele din krop for lov at restituere 😉

3) Hvis du vil tabe dig skal du træne cardio

JA og NEJ. Det er vigtigt at kombinere de to træningsformer: cardio og styrketræning. Først og fremmest fordi styrketræning er med til at sikre en høj efterforbrænding, men også fordi du som nævnt i myte nr 2., er nødt til at restituere imellem dine cardio-pas. Derudover er kosten ENDNU vigtigere end din træning hvis du ønsker et vægttab, da det går laaaaangt hurtigere at ændre dine kostvaner end det gør at forbrænde de fornødne kalorier for at opnå et synligt vægttab ved træning alene.

4) Man får flad mave af at lave mavebøjninger

No. no. no. NOOOOO. Man får MUSKLER inde bag sin lille irriterende delle der bare ikke VIL gå væk. Men mavebøjningerne fjerner desværre ikke dellen, da det ikke er muligt at punkttræne fedt væk fra ét område. Det der er afgørende for om man kan se mavemusklerne er derimod fedtprocenten. Jo lavere fedtprocent, jo mere synlig vil mavemusklerne dermed blive, hvilket også forklarer hvorfor bodybuildere somme tider har færre synlige mavemuskler end tynde splejsede teenagedrenge  😉

5) Du forbrænder flere kalorier af at løbe end at gå

JA og nej: der kan være forskel på den enkeltes forbrænding, men som udgangspunkt afhænger det blot af strækningens længde. Så om du løber eller går 10 km er ikke afgørende for din kalorieforbrænding. PS faktisk kan det næsten være en fordel at gå, da du oftest bliver ekstra sulten når du har løbet eller dyrket hård motion hvilket også får dig til at spise mere 😉 Så snup du bare en power walk engang imellem med god samvittighed som de flittige løbere ved siden af dig.

6) Kalorier er kalorier – uanset om det er slik eller gulerødder

Nej nej og alligevel JA 😉 I det store og hele regnskab er kalorier selvfølgelig kalorier hvad end det gælder en pose Click Mix eller en portion skyr med nødder. Dog er der en KÆMPE forskel på hvad din krop har brug for og hvor din føde “sætter sig”. Efter træning er det især vigtigt at du opfylder dine depoter der (alt efter intensiteten) er tømte for kulhydrat og derudover har behov for protein for at genopbygge kroppens muskelfibre. For at styrke kroppen giver det altså en GEVINST at spise eksempelvis skyr og grovpasta, hvor en pose click mix nærmere vil sænke din krops restitution da den arbejder på højtryk for at mindske sukkerindholdet i din krop :-p

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

When the hard work pays of